Friday 27 July 2012

IKAN MERAH BAKAR







Assalamualaikum semua.. 

Ya Allah lamanya tak update blog tercintun ni.. huhu.. rindunya nak mengarang cerita & membebel sorang2 depan pc ni. Pejam celik dah masuk hari ke 6 kita berpuasa. Sekejap je kan rasanya. Tak sedar pun masa berlalu begitu pantas. 2,3 hari nih fara keletihan sangat2. Mana tak letih masuk malam tadi dah 4 mlm berturut2 fara tidur lewat sebab sibuk menyediakan  tempahan kuih raya. hehe.. biasa laa bila Ramadhan menjelma je semua orang sibuk untuk membuat bisnes menjual kuih raya. Setahun sekali je kita dapat merasai kesibukan di dapur macam nie. Itu pun nasib baik la suami fara rajin membantu di dapur. Dah 2 hari suami fara menyediakan juadah berbuka puasa. Walaupun sekadar juadah yang biasa2 je tapi rasanya tetap sedap. Itulah ajaibnya air tangan suami.. Thank you laling.. hihi..(",)

Ok la berbalik kepada resepi kita, sebenarnya menu ikan merah bakar nih dah lama sangat tersimpan dalam lappy fara nie. menunggu giliran untuk dimasukkan dalam blog nie tapi disebabkan kesibukan kat office yang tak surut2 nie maka sekarang ni la baru ada kesempatan untuk di'update'.. hehe..

Kebetulan pula hari tu fara balik kampung & adik lelaki fara ada ke laut. Biasa la bujang kan.. menghabiskan masa melayan hobi memancing ikan. Tu yang bila balik je dari laut dapat la merasa ikan fresh. Kalau tidak ke pasar pun belum tentu dapat beli ikan yang betul2 fresh. 

Ok la jom kita intai sama2 apa bahan2 yang fara gunakan untuk masak ikan merah bakar nie.. ^_^


IKAN MERAH BAKAR



Bahan2 Perapan:

1 ekor ikan merah (dipotong kepada 2 bahagian)
2 biji bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk kari Baba's
1 btg serai (dikisar)
2 sudu besar madu (fara gantikan dengan gula)
1/2 sudu teh seasoning Maggi
1 sudu teh sos lada hitam
1 sudu besar minyak masak
sedikit garam
kacang pis (Hiasan)


Cara2:

*  Cuci bersih ikan merah dengan air asam jawa & rendam seketika untuk hilangkan bau 
    hanyir pada ikan.
*  Kisarkan bawang merah, bawang putih & serai. 
*  Campurkan bahan yang telah dikisar tadi ke dalam bahan perapan yang lain (kecuali 
   kacang pis) & lumurkan pada ikan merah. Perapkan selama 3o minit atau lebih.
*  Letakkan ikan yang telah diperap tadi di atas aluminium foil & bakar dalam oven selama 
   30~40 minit atau sehingga ikan masak. Taburkan kacang pis di atas ikan tadi & 
   sedia untuk dihidangkan!





Selamat mencuba!! (",)







0 Comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...