Thursday, 19 July 2012

AYAM MENTEGA RANGUP



Assalamualaikum wbt semua... (",)


Mulakan harimu dengan senyuman yang paling manis sekali.. Semoga hari ini menjadikan kita insan yang lebih baik daripada hari semalam.. 


Apa khabar rakan blogger semua?? harap2 semua dalam keadaan sihat2 je eh.. x mau la sakit2.. hehe.. 2, 3 hari ni kat Pontian ni hujan je.. minggu2 sebelum ni cuaca panas dah.. sampaikan semalam kepala ngan mata Fara ni sakit sesangat.. Tu yang takde mood nak BW.. :) Tapi hari ni semangat tu ada sikit laa memandangkan Fara nak kongsikan 1 resepi yang sedap sgt2.. ^_^


Semalam petang sampai je kat rumah duk termenung sekejap.. nak masak apa hari ni ekk?? hemmm.. memandangkan stok ayam dalam freezer tu byk lagi, apa kata masak ayam.. tapi ayam tu nak masak ape pulak?? emm.. pening sekejap.. Suami Fara duk tanya "nape tu yang.. termenung pikir ape..?? " Kita ni yang tengah khayal duk pikir tiba2 kena sergah camtu alamatnya memang terbang melayang laa sume idea yang ada dalam kepala tu.. hahaha... Pastu Fara duk senyum jelaa.. Suami tak tanya apa lagi dah sebab dia tengok Fara bukak freezer tu.. Dia tahu dahhh.. ^_~


Kebetulan pulak tu, ada beras Basmathi kat dapur tu.. Hari tu mak mertua bagi.. sampai sekarang x abis2 lagi.. maklum laa kat rumah cuma bertiga je yang makan nasi.. Suami, Fara ngan Dina (Anak sulung).. jadi, memang memakan masa la nak abiskan stok beras basmathi tu.. hehe.. Lagipun beras basmathi ni sedap untuk menu2 istimewa je.. macam nasi beriani ke.. nasi ayam hainan ke.. nasi tomato ke.. hmmm macam2 lg la jenis nasi yang boleh dibuat menggunakan beras basmathi ni.. kalau nak disenaraikan memang sampai subuh esok pon belum tentu habis.. hehehe.. ^_^


Panjang pulak bebel Fara yea.. jangan boring pulak ye kekawan.. :) Ok la berbalik kepada resepi kita tadi yea.. Sebenarnya untuk resepi Ayam Mentega Rangup tu, Fara dapat daripada blog Diana (Sky Blue's Kitchen).. memang sedap sgt2.. terasa kerangupan & kemanisan pada ayam goreng tu.. Manakala, untuk resepi Nasi Kismis Berempah tu olahan Fara sendiri.. Terima kasih sangat2 pada Diana yea sebab sudi berkongsi resepi yang sedap nih.. Izinkan Fara kongsikan resepi Ayam Mentega Rangup tu kat sini pulak yea.. Mintak halal tau Diana.. ^_^


Ayam Mentega Rangup
Resepi by : Diana






Bahan-bahan :

2 keping dada ayam (Dihiris)

2 tangkai daun kari (Fara tak letak sebab takde.. hehe..)
4 biji cili padi (Dicincang)
1/2 biji bawang besar  (Dicincang)
60 gm mentega (Boleh tambah kalau nak lebih kuah yang menyaluti ayam)
Tepung jagung (Untuk Menyaluti Ayam yang diperap)
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bahan untuk Perapan Ayam :


1/2 tsp perencah pati ayam Tumix (Fara ganti Pati ayam Maggi)

2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam (Fara ganti Sos Lada Hitam)
1/2 tsp serbuk lada putih
1/2 tsp Seasoning Maggi (Fara tambah)
1 tsp serbuk kari (Fara tambah)
Garam secukup rasa

Cara-cara :



*  Gaulkan ayam bersama bahan perapan & perap selama 20 minit 
    (Fara perap selama 30 ~ 40 minit).
*  Salutkan ayam tadi dengan tepung jagung. Kemudian goreng ayam tadi.. 
    Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
*  Dalam kuali, cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. 
    Tumis sehingga naik baunya.
*  Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.. Angkat & sedia untuk dihidangkan 
    bersama Nasi  Kismis Berempah.





0 Comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...