Tuesday 7 August 2012

NASI AYAM IPOH PELANGI



Assalamualaikum semua.. (",)

Salam Ramadhan Al-Mubarak.. Hari nie genap la 18 hari umat Islam menjalani ibadah puasa. Semoga hari ini lebih baik daripada hari2 semalam. Dah 2,3 hari juga fara tak update blog nie.. bukan apa, masa untuk update n3 ni amat terbatas lebih2 lagi bila dah masuk minggu ke-3 kita berpuasa. Sebenarnya fara sibuk sikit kebelakangan ni nak menyiapkan tempahan kuih raya. Selepas berbuka puasa je terus ke dapur nak bakar biskut raya yang orang tempah. Letih tu memang letih tapi tapi tak sampai hati pula nak tolak tempahan orang lebih2 lagi bila dah dekat nak raya nie..


Hari ni fara nak kongsikan 1 lagi resepi nasi ayam yang memang sedap iaitu Nasi ayam ipoh pelangi. Jauh tau menu ni datang daripada Ipoh nun jauh di sana.. hehe.. Ribuan terima kasih pada Kak Azlita Masam Manis sebab sudi berkongsi resepi yang sedap2 belaka. Memang tak rugi mencuba resepi dari blog akak.. Terima kasih banyak2 yea kak.. (",) Izinkan fara kongsikan disini pula..

Resepi ni fara buat minggu lepas untuk berbuka puasa dengan keluarga. Kebetulan pula anak fara yang no 2 tu memang suka makan nasi ngan sup ayam. Jadi, sambil2 buat juadah untuk berbuka puasa, boleh la suap si kecil tu makan sekali lauk kegemaran dia.. hehe..

Untuk resepi nasi ayam ipoh pelangi nie fara hidangkan bersama ayam goreng tepung yang fara pernah buat dulu. cuma kali ni fara tak kukuskan dengan kuah kari. fara cuma gorengkan sahaja. sebab takut pedas pula kalau kukus dengan kuah kari. Maklum laa anak kecil2 lagi. So, kena la ikut selera diorang berdua juga..  Ibu dengan ayah dia ni ikut jela kan.. Yang penting apa yang dimasak tu sedap dimakan & pinggan pun licin!! Hehe..

Ok la kepada sesiapa yang terasa macam nak mencuba Nasi ayam ipoh pelangi ni boleh la review resepi kat bawah ni ye.. Boleh juga buat untuk juadah iftar petang nanti.. Selamat mencuba!!


NASI AYAM IPOH PELANGI
Recipe by Azlita Masam Manis 

Mula-mula kita kena sediakan sup dia dulu sebab kita nak gunakan kuah sup tu untuk memasak nasi kita nanti.



SUP AYAM

Bahan2 :

4 biji bawang putih diketuk (fara kisar)*
3 inci halia di hiris*
3 helai batang bawang (fara gantikan daun sup)1 biji sengkuang dipotong dadu (fara gantikan kentang)1 sudu besar serbuk lada sulah
2 ketul peha ayam tanpa tulang & dihiris (fara tambah)
1/2 batang lobak (fara tambah)
6 biji fish ball (fara tambah)
sedikit minyak masak untuk menumis
air secukupnya 

1 biji bawang besar dikisar (fara tambah)*




Cara2 :

Tuangkan minyak dalam kuali & tumiskan semua bahan bertanda * ke dalam periuk. Biarkan sehingga naik bau.Masukkan ayam, kentang, lobak & fish ball & air secukupnya.Tutup periuk dan masak hingga didih. Selepas air mendidih, masukkan ayam.
Biar ia masak selama 20 minit.
Selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
Ketepikan ayam.
Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah.
Kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di tambah lagi air biasa.
Masak hingga didih.
Perasakan sup dengan garam secukup rasa.
Untuk menhhidangkan hiaskan dgn taburan daun sup atau daun bawang dan juga bawang goreng.





Sekarang ni sementara kita tunggu sup kita masak, kita sediakan pula ayam goreng tepung.


BOXING CHICKEN CURRY



Bahan A

8 keping peha ayam ~ ambil bahagian bawahnya sahaja dan  buangkan kulitnya
1 inci halia ~ dihiris halus
2 ulas bawang putih ~ dicincang
4 biji cili padi ~ dihiris
3 tangkai daun kari
2 ulas bawang merah ~ dihiris
175 ml air
Minyak untuk menggoreng dan menumis 



Bahan B

1/4 tsp serbuk cili
4 tbsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
1 tsp serbuk kunyit
Sedikit air panas



Bahan C

Garam
Gula
Gula melaka
Asam jawa + sedikit air ~ buangkan bijinya
ita tambah 1 kiub ayam 



Bahan Perap
1 tsp garam

1 tsp gula
1 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
1 tsp serbuk kunyit
1/4 tsp serbuk cili
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp tepung beras
1/2 tbsp tepung gandum
1/2 tbsp tepung kastard
1/2 tsp minyak bijan


Cara2 :

Kerat bahagian hujung peha ayam dan tarik isinya ke bawah ( buat boxing chicken stalks ).
Perap ayam bersama bahan² perap selama 30 minit ( Diana lebih suka memerap ayam tu 20 minit pada suhu bilik kemudian perap di dalam peti ais selama 3 jam ).Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga 3/4 masak.. Angkat dan toskan.. Susun ayam di atas pinggan yang sesuai.. Ketepikan.Goreng bawang merah menjadi bawang goreng.. Angkat dan ketepikan.Tinggalkan sedikit minyak dan masukkan halia, bawang putih dan 2 tangkai daun kari.. Tumis sehingga wangi.Kemudian masukkan bancuhan bahan² B dan tumis sehingga pecah minyak.Tambahkan air dan bahan² C.. Biarkan ianya mendidih.Sesuaikan rasa dan tutupkan api.Angkat dan tuang di atas ayam tadi.Taburkan hirisan cili padi dan 1 tangkai daun kari.Kukus ayam sehingga masak.Angkat dan taburkan bawang goreng semasa menghidang.Sesuai dimakan bersama nasi putih panas.




Sekarang ni kita sediakan nasi ayam ipoh pelangi pula..


NASI AYAM IPOH PELANGI

4 mug beras (fara guna beras basmathi - cuci bersih & toskan airnya)

4 1/2 mug air rebusan ayam 
2 inci halia - dikisar3 biji bawang putih - dikisar3 helai batang daun bawang (fara guna daun sup)1 sudu besar minyak bijan (fara guna minyak sunflower)2 sudu besar sos tiram 2 helai daun pandan 4 sudu mentegaSedikit warna, merah, hijau, dan oren






Cara2 :

Masukkan mentega dalam periuk elektrik atau periuk nasi.Biar ia mencair, kemudian masukkan halia dan bawang putih yg telah dikisar, tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan.Bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan, kacau rataKemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam.Tutup periuk nasikTanak nasik seperti biasa hingga nasik masak.Bila nasi hampir masak buatkan beberapa lubang dan letakkan setiap warna dalam lubang -lubang itu.Tutup periuk.Bila nasi dah kering gaul rata.



:: SALAM RAMADHAN & SELAMAT BERBUKA PUASA ::







0 Comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...